KAKO NAS CRNA ZOVA ŠTITI OD VIRUSA

KAKO NAS CRNA ZOVA ŠTITI OD VIRUSA

Kako su studije tokom poslednjih nekoliko godina  pokazale, ekstrakt ploda crne zove ima neverovatna svojstva kada je u pitanju zaštita od virusa. 

Naime, on deluje tako što sprečava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunitet da adekvatno odgovori. Svojim antivirusnim dejstvom, ekstrakt ploda crne zove blokira replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Crna zova (Sambucus nigra) je malo bobičasto voće prepuno antioksidanasa koje većinski raste u Evropi i Severnoj Americi, a tradicionalno se koristi za pravljenje sokova, džemova i vina.

Kako crna zova deluje protiv virusa

Prema jednoj od najnovijih studija* objavljenoj u američkom stručnom magazinu pod nazivom Journal of Functional Foods, komponente ploda crne zove demonstriraju različita terapeutska svojstva u borbi protiv virusne infekcije gripa.

Ta terapeutska svojstva su direktna i indirektna:

Direktna - blokiranje proteina kojima se virusi ‘’kače’’ za ćeliju, ali i one proteina koji omogućavaju ulazak virusa  u ćeliju. 

Indirektna - stimulacija produkcije citokina, ćelijskih glasnika, koji imaju ulogu u koordinaciji različitih vrsta ćelija imuniteta za što bolji odgovor na ulazak patogena u organizam.

Svojim direktnim svojstvom koje ispoljava u ranoj fazi virusne infekcije, crna zova blokira ključne virusne proteine odgovorne za vezivanje za ćelije, ali i za ulazak u ćelije domaćina. Blokiranjem virusnog ciklusa u prvim fazama, rastu šanse da se virus stopira.

Ekstrakt ploda zove deluje indirektno tako što aktivira zdrav imuni sistem da proizvodi više infamatornih citokina i na taj način omogućava efikasniji odgovor na virusnu infekciju.

Crna zova sadrži preko 40 aktivnih sastojaka

Brojne studije i analize su potvrdile lekovitost crne zove i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka, flavonoida, polifenola, antocijanine, minerale i vitamine, koji se udruženo i uspešno bore protiv virusne infekcije. 

Crna zova je bogata:

Vitaminom C - u 100g  crne zove nalazi se 6-35mg vitamina C što je gotovo 60% dnevne preporučene doze ovog vitamina.

Fenolnom kiselinom** - polifenolom koji je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa.

Flavonoidima*** - crna zova sadrži sledeće flavonoide važne za zdravo funkcionisanje ćelija: kvercetin, kemferol i izorhamnetin. 

Antocijaninima - Ove komponente daju voću karakterističnu tamnu crno-ljubičastu bolju i veoma su snažni antiokidansi koji ispoljavaju izražena antiupalna svojstva.

Ublažava simptome i skraćuje trajanje bolesti

U slučajevima kada dođe do virusne infekcije, ekstrakt ploda crne zove ublažava simptome, ali i skraćuje vreme trajanja bolesti za 3-4 dana, pokazala su istraživanja.**** 

Dejstvo ekstrakta ploda crne zove ublažava sve uobičajene simptome virusne respiratorne infekcije - curenje iz nosa, bolno grlo, kašljanje i visoku temperaturu. 

Crna zova - lek poznat od davnina

I sam “otac medicine” Hipokrat u svojim spisima navodi da je zova “lek za grudobolju”. Slična upotreba zove se beleži i u staroj Grčkoj i Rimu kod poznatih iscelitelja, farmaceuta i botaničara Dioskoridesa i Galena. Oni su zovu smatrali najlekovitijom biljkom od svih. 

Upotreba crne zove kao lekovitog sredstava se nastavlja i tokom srednjeg veka.  Časna sestra Hildegard von Bingen, koja se između ostalog bavila i botanikom i medicinom, izučavala je i beležila lekovita svojstva crne zove na samom početku 12. veka. 

U 17. veku dr Martin Blochwich posvećuje gotovo ceo svoj radni vek dokazujući lekovitost zove. U svojim radovima on navodi 70 bolesti koje se mogu lečiti zovinim cvetom ili bobičastim plodom.

Za razliku od većine lekovitog bilja, crna zova ima veoma dugu istoriju upotrebe u medicinske svrhe. Ova vrsta zove se najviše, od svih drugih, upotrebljava za pravljenje medicinskih suplemanata.

Danas se crna zova najčešće koristi kao veoma delotvorno terapeutsko sredstvo za virusne respiratorne infekcije, zbog čega je ona sve poznatiji lek za lečenje prehlade i gripa, kao i ostalih sličnih virusnih bolesti.

Reference i izvori:

*Golnoosh Torabian, Peter Valtchev, Qayyum Adil, Fariba Dehghani. Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra). Journal of Functional Foods, 2019; 54: 353 DOI: 10.1016/j.jff.2019.01.031 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

** http://www.ijcea.org/papers/416-N0002.pdf

*** https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614002400

**** Barak V1, Halperin T, Kalickman I.The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines. Eur Cytokine Netw. 2001 Apr-Jun;12(2):290-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11399518

Preuzeto sa www.bebo.club